Literatür Taraması Nasıl Yapılır?

Bilimsel alanda, bir bilim dalının çeşitli konularında kitap, dergi, makale gibi yapıtların tamamı, literatür olarak ifade edilir.

Var olan kaynak ve belgeleri inceleyerek bilgi kaynağını belirleme ve veri toplamaya ise literatür taraması denir. Araştırma probleminin tanımlanması sürecinde başlar. Araştırma sürecinin tamamında gerçekleştirilir.

 

Literatür Taraması Nedir?

Literatür veya alan yazısı taraması, tez için en önemli ve kritik aşamaların başında gelir. Özgün bir çalışma için elzem derecede önemli olan bir çalışmadır. Doğru ve yeterli düzeyde yapılan literatür taraması sayesinde, alana katkınız yeterli ve anlamlı düzeyde olabilir. O nedenle ciddi boyutta ele alınmalı ve dikkatli yapılmalı, hem uluslararası hem de ulusal kaynaklar taranmalıdır.

Literatür Taraması Yapılmazsa Ne Olur?

Yapılmama gibi bir durumu kesinlikle olmaz, zorunlu yapılması gereken aşamaların başında gelir. Yeterli düzeyde bile yapılmadığı takdirde, zemini sağlam olmayan bir çalışma yapılmış olur. O nedenle hassasiyetle ele alınmalı ve dikkat ile yapılmalıdır. İşin etik ve bilimsel düzeyini bir tarafa bıraksak bile aşağıdaki durumlar ile karşılaşmanız olası hale gelir.

  • Çalışmanızı gönderdiğiniz dergi veya konferans size red yanıtı verebilir,
  • Sunum yaptığınız jüri veya topluluk size daha önce yapılan çalışmalardan bahsedebilir ve onların elde ettiği sonuçların çok daha doğru ve güncel olduğunu ileri sürebilir,
  • Tüm süreç boyunca yaptığınız sarf ettiğiniz emekleriniz boşa gidebilir, koca bir zamanı heba etmiş olabilirsiniz.
  • İlgilendiğiniz konunun güncel durumunu bilmeden geliştirmeye kalkmak koca bir cahil cesaretidir. Gelişme düzeyi bilmediğiniz bir alanı, geliştirmeye kalkmak sizi çelişkili hale getirir. 

Diğer bir dil ile yeterli düzeyde yapılmamış literatür taraması ile araştırmanın sonucu, Susam sokağındaki Çılgın Mucit Macit’in sonuna benzer. Çılgın mucitimiz, varolan nesneleri yeniden icat eder ve her seferinde büyük bir heyecanla buluşunu muhabir kurabiye canavarına gösterir ve yine her seferinde büyük hayalkırıklığı yaşardı. Çünkü icat ettiği nesneler yıllardan beri, insanların gündelik hayatında yer etmiş olurdu.

susam-sokagi-cilgin-mucit-macit

O nedenle özellikle tez gibi hem akademik hem de bilimsel tarafları olan bir çalışma için mutlaka var olan çalışmalara, izlediği yollara ve eksik kaldığı taraflarına incelenmesi gerekmektedir. Hatta alan taramasında çalışmak istediğiniz konuya yakın bulduğunuz araştırmaların kısıtlı kaldığı noktalara ve önerilerine özenle değerlendirebilirsiniz. Çalışmanızı sağlıklı yürütebilmeniz için önemli ipucuları verecek yardımcı olacaktır.

Bilim dünyası ortak bir takım ruhu ile ilerler. Ortaya konan her çalışma, araştırma, var olan çalışmaların üzerinde inşa edilir ve onları bir adım öteye götürmeyi hedefler. Yeterli düzeyde yapılmayan literatür taraması, sizi bu takım çalışmasınında oyun bozan yapar. Takımdan ayrı hareket etmenize sebep verir. Böylece bilimsel gelişmelerden mahrum kalmış bir çalışmaya imza atmış olursunuz.

Literatür Taraması Hangi Kaynaklarla Yapılır?

İnternetin yaygınlaşmasını ve kullanım oranının artması, literatür taramasını malesef sadece internet odaklı bir hale getirmiştir. Bu büyük bir handikaptır ve işin aslı kesinlikle öyle değildir.

Literatür kaynakları temel olarak 3’e ayrılır.

  • Genel Kaynaklar : Dizinler ve indeksler4
  • Birincil Kaynaklar : Kitaplar ve makalelerin yayınlandığı dergiler
  • İkincil Kaynaklar : Ansiklopediler, sözlükler, rehberler

Birincil kaynaklara erişmek için şu yolları izleyebilirsiniz;

Bu dizinlere erişim ve tarama yapmak ücretsizdir. Ama barındırdıkları yayınlara ve içeriklere erişim ücretli olabilir. Bu nedenle bağlı bulunduğunuz üniversitenizin kütüphanesi üzerinden erişimi deneyebilirsiniz. Üniversiteler genellikle bir çok dizin sitesine üye olmaktadır. Üniversitelerin sağladığı proxy bilgileri vasıtasıyla evinizden de üniversitenizin kaynak taramalarına erişebilir, anlaşmalı yayınlarını inceleyebilirsiniz. Örneğin bağlı olduğun Mimar Sinan G. S. Üniversitesinin, dışardan elektronik kaynaklara erişim hakkında güzel bir dokümantasyonu mevcut. Hemen hemen her üniversitenin de buna benzer bir dokümantasyonu muhakkak vardır. Bu tip teknik bilgiler için ufak bir google araması yapabilirsiniz. Yüz yüze iletişim taraftarıysanız, üniversitenizin kütüphanesi veya bilgi işlemi ile iletişime geçebilirsiniz.

  • Kitapların taranması: Bu tarama işlemi için kütüphane veri tabanlarının incelenmesi ve söz konusu kitabın bulunduğu kütüphane tespit edildikten sonra kütüphaneden ilgili kitapların ya da kitap bölümlerinin edinilerek okunması uygun bir yol olur.
  • Hakemsiz dergilerin/gazetelerin broşürlerin vs. taranması: Bu kaynaklara çok zorda kalmadıkça bilimsel yayınlarda atıf vermemek uygun olacaktır. Zira önceden kontrolü yapılmamış bir bilginin doğruluğundan da emin olunamaz. Doğruluğundan emin olunamayan bir kaynağın da bilimsel bir çalışmada kullanılması çeşitli problemlere sebep olabilir.

Literatür Taraması Nasıl Yapılır?

Litaratür taraması, hipotezinizi güçlülendirmek ve özgünleştirmek için yapılmasından ötürü, ilişkili çalışmalara atıf yapılmak ve onlardan alıntı yapmak da önemli bir eylemdir. Atıf ve alıntı eylemleri belli bir sistematik bir düzen içerisinde ve etik kurallar ile yapılmalıdır. Bu durumlar göz önünde bulundurularak aşağıdaki tarama modellerini, araştırmanız esnasında tercih edebilirsiniz.

  • Öncelikle, güncel çalışmalardan başlayıp geriye doğru gitmeniz, çalışma istediğiniz alanın gündemini ve günceli yakalamak için önemlidir.
  • Özet kısmını okuyup değerlendirin, ilgililik oranını kavrayıp ona göre tam metne geçin. Böylece, zamandan tasarruf edebilirsiniz.
  • Okuduğunuz kaynakların kaynakça bölümleri de alan taraması için önemli ilişkiler barındırabilir. Onları da inceleyebilirsiniz.
  • Araştırma konunuza yönelik anahtar kelime listesi çıkarmak, tarama yapmanızı ve doğru, geçerli kaynaklara erişiminizi kolaylaştırır.

Kum Saati Modeli

  • Araştırma konusu ve alt konularına ilişkin bilgi ve çalışma konularının kapsamlı olarak taranması
  • Araştırma problemi alanına ilişkin tarama
  • Araştırma problemi ile ilgili tarama
  • Araştırma sonuçlarının yorumlanması ve tartışılması için tarama

Literatür Taramasında 4N 1K Kuralı

KİM – Araştırmayı kim yapmış?

NE ZAMAN – Araştırma niçin yapılmış? Araştırma, hangi problemi çözmek için yapılmış.

NASIL – Araştırma nasıl yapılmış? Hangi yöntem kullanılmış? Çalışma grubu, veri toplama araçları neler?

NE – Araştırma sonucunda ne bulunmuş?

Tarama Kuralları ve İpuçları

  • Türkçe’ye özgü karakterler (ğ, ş, ı, İ, ç, ö, ü) yerine bunlara en yakın harf karakterleri (g,s,c,i,l,o,u) kullanılmalıdır.
  • Taramada büyük-küçük harf duyarlılığı yoktur.
  • Asteriks (*) karakteri sıfırdan başlamak üzere bir yada birden fazla karakteri temsil eder.
  • Soru işareti karakteri (?) sayesinde, tek bir harf karakterini temsil eder.