Kentsel Enformasyon Olarak Infografik: Kadıköy’den Edindiklerimiz

yapi-dergisi-414-sayi-kapak2013 yılında Şehrine Ses Ver ile birlikte Kadıköy özelinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ve Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) işbirliği ile 7 Eylül – 7 Ekim 2013 tarihleri arasında çok özel bir İnfografik Atölyesi gerçekleştirmiştik. Yaklaşık 1,5 aylık yoğun bir çalışma içerisinde çeşitli disiplinlerden bir araya gelen üçer kişilik beş grup, 4 mentor ile atölye çalışmasını tamamlamışdık.

Bu zaman zarfı içerisinde çok yorulmuş ama üretkenliğin, beraber çalışmanın değerlerini çok güzel ve özel bir insan topluluğu ile beraber deneyimlemiştik. Deneyimin her şey olduğu günümüzde, birbirinden harika işler ile çalışmayı noktalamıştık. Online ve Offline ortamlarda çeşitli sergilerde yer bulan çalışmalarımız, bir çok ulusal ve uluslararası yayının dikkatini çekmiş ve yer verilmişti.

Atölye hakkında detaylı bilgileri Şehrine Ses Ver Platform’unun sayfalarında bulabilirsiniz. Atölye içerisinde üretilen projeleri de burada bulabilirsiniz.

Çalışma içerisinde, semt ile ilgili beş ana konu çalıştı. Son Durak Haydarpaşa, Herkesin Kadıköy’ü, Göztepe Parkı, Kadıköy’de Kültür ve Sanat Üretimi ile Semt Pazarları/ Gel Vatandaş Gel başlıklarında hazırlanan infografikler için ekipler, kendi alanlarında işlenmemiş dataları toplayarak metaforlar yardımıyla infografiklere dönüştürdüler.

Tam üç yıl sonra bu atölye çalışması içerisinde uygulanan metodun detaylılarını Yrd. Doç. Dr. B. Onur Turan ile bir araya getirdik ve yazılı bir makaleye dönüştürdük. Makalemiz Yapı Dergisinin Mayıs 2016 sayısında (414.sayı) yayınlandı.

Makalenin tümünü erişmek için buraya tıklayabilirsiniz. 

Infographic as Urban Information: Gathered from Kadıköy

Abstract:

City centers become hard to live and comprehend because of the increase in complexity of their structure. One of the most important reasons for this is the inadequacy in establishing social and environmental relations. This is caused by difficulties in comprehending and identifying the surrounding environment by inhabitants. Comprehensibility of space is essential for establishing a healthy relationship between individuals and the space. In the urban framework, the historical context, spatial relationships and natural / artificial unique features need to be internalized entirely to strengthen the feelings related to relationship and belonging. Thus, the key question can be phrased as “how can the awareness of permanent and temporary inhabitants and comrehensibility of the urban environment be promoted?” Based on this question, this study focused on increasing the awereness and sense of belonging of inhabitants with the help of infographics.

Makalenin tümünü erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.