kemalsahin.com benim tamamen gerçek ve resmi tarafımı barındırıyor.
2010 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Enformatik Bölümü’nde Doktor Öğretim Görevlisi olarak görev almaktayım. Öğretim tasarımı, veri görselleştirme, infografik tasarımı, web/mobil uygulama geliştirme , çevrimiçi öğrenme ve uzaktan eğitim üzerine bilimsel ve profesyonel çalışmalar yürütmekte, teknoloji odaklı projelerine danışmanlık çalışmaları vermekteyim.
Dönem dönem isimleri değişse bile son iki yıldır sürekli olarak Işık Üniversitesinde yarı zamanlı olarak programlama, çoklu ortam geliştirme, tasarım odaklı düşünce, sunum teknikleri ve arayüz tasarımı alanlarında dersler vermeye devam ediyorum. Benzer eğitimleri kurumsal düzeyde de yürütmektedir.
Covid-19 salgını nedeniyle, MSGSÜ’deki dijital uygulamalarında ve projelerinde görev almaya başladım. Hala, Bilgi İşlem Rektör Danışmanlığı görevimi sürdürmekteyim.
Çalışmaktan keyif aldığım konular
Bir bakıma uzmanlaşma gayretinde olduğum konularda diyebiliriz. Verinin ham olarak kendisi ve oluşturduğu yığınla yakından ilgileniyorum. Paralelinde verinin tasarım ile ilişkilendiği her noktayı yakından takip edip bu konularda büyük bir iştahla çalışmalar yürütüyorum. O nedenle, infografik, veri görselleştirme merakla ilgilendiğim konuların başında geliyor. Diğer taraftan yıllardır yürüttüğüm ve dahil olduğum projeler neticesinde, web/mobil uygulama geliştirme, web tasarım, kullanıcı deneyimi tasarımı ve eğitim teknolojileri konuları ile de oldukça haşir neşirim.
Dijital Hayatım
Malum üzerine, dijital servislerin ve uygulamaların yön verdiği, desteklediği bir hayatı sürüyoruz. Bu araç gereçlerle, zaman gibi mühim, kıymetli bir değeri verimli ve anlamlı geçirmeyi çabalıyoruz. Bu noktada destek aldığım araçları tüm yalınlığı ve geçmişleri ile birlikte paylaşıyorum. Böylece alternatiflerini de çok rahatlıkla keşfedebilirsiniz. Kendinize en uygun aracı seçebilirsiniz.
- Online depolama konusunda Google Drive ve Dropbox servislerinin daimi üyesiyim. Hatta o kadar yoğun kullanıyorum ki Google Drive’ın standart limitlerini aşalı çok oldu. Bazı veriler ve durumlar için iCloud ve One Drive kullanıyorum.
- Sonra okuma için Pocket favorim. Daha önce benzer nitelikte ki readability ve instapaper ‘ı denedim ama bir şekilde vazgeçip favori seçeneğime döndüm.
- Not alma, konusunda tabii ki Evernote‘u tek geçerim. Özellikle masaüstü uygulamalarının kullanılabilirliği konusunda zaman zaman isyan ediyor olsam bile, alanda tek olması ve alternatiflerinin yerini doldurmamasından ötürü son 4-5 yıldır yoğun olarak premium olarak kullanıyorum.
- Takvim, ajanda işlemlerim için Google Calendar dışında gönlüme taht kuran herhangi bir araç yok. Salt anlamda Google Calendar kullanıyorum. Yani mobil’de de masaüstünde de her yerde direk kendi arabirimini ve araçlarını kullanıyorum. Sunrise gibi çeşitli client’larını denedim ama hiçbirinde memnun kalmadım.
- Görev yönetimi için bildiğiniz hatta bilmediğiniz tüm dijital araçları denedim, kullandım, test ettim. Uzunca bir süre wunderlist‘i severek hatta “pro” sürümünü kullandım. Arayüzü ve yeni tasarım yaklaşımlarını hızlı yakalaması her zaman beni etkiledi. Daha öncesinde de flört ettiğimiz ama ciddi bir beraberliğe dönüşmeyen, Any.do ve yine bir dönem premium üyeliğini kullandığım todoist var. Getirdiği farklı anlayışı sevdiğim ama bir türlü adapte olamadığım Trello‘da eski sultanlarımdan. Son zamanlarda büyük bir hayranlık ile moo.do kullandım. Sahip olduğu entegrasyonlar gayet başarılı ama kullanım açısından bazı sıkıntılar yaşadım. O nedenle güvenli liman olan Asana‘ya yumuşak bir geçiş yaptım. Çok güçlü bir platform ve bireysel kullanımda tamamen ücretsiz. Taskio‘yu bulunca bataklıkta altın bulmuş gibi sevinmiştim. Sonrasında yine soğukluk girdi aramıza. Task management konusunda araçlardan çok kendimi ıslah etmeye çalışıyorum. Çünkü her ilişkide olduğu gibi onlar aslında mükemmel problem ben de! Son durağım ve sultanım; TickTick.
- Günlük tutma adına düzenli olarak yaptıklarımı yazmaya çalışıyorum. Kişisel ufak notlar alıyorum. Bunun için başlangıçta Flava kullansamda daha sonra Day One App‘e geçiş yaptım.
- Zaman yönetimi ve takibi konusunda mobil uygulaması başarılı olan sistemleri çok daha fazla tercih ediyorum. Toshl denedim ama sonra bir soğuma ile vazgeçtim. Şu an severek kullandığım basit ve başarılı bir mobil uygulama olan Time Mark‘ı kullanıyorum. Daha profesyonel zaman takibi için meistertask ile gayet ciddi bir birliğimiz var.
- Zihin haritalama metodu bir çok konuda imdadıma yetişen can kurtaranım. Çok kullanmama rağmen hiçbir problem yaşamadığım mindmeister ile ilk görüşte aşktan ziyade, olgun ve profesyonel bir ilişkimiz var. Eğitim amaçlı kullanım için özel bir paketleri de mevcut.
- Para yönetimi, finans işlemleri için uzunca bir süre toshl kullandım. Hem arayüzü hem de gelir/gider konusuna getirdiği yaratıcı yaklaşım ile vazgeçilmezlerimden oldu. Fakat kültür farklılıkları yerel değerlerle uyuşmamazlığından dolayı sonrasında ayrıldık. Ara da bir çok uygulamaya gittim geldim ama son limanım GiderimVar oldu. Hem yerel hem de Toshl’deki tüm özellikler mevcut.