Eğitim Yatırımlarının Geri Dönüşü

Eğitim yatırımlarının ekonomik olarak etkililiğinin konuşulmasının yanında yapılan yatırımın geri dönüşü yaklaşık çeyrek asrı bulabilmektedir.

Eğitim sürecini ve kararlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri ailenin ekonomik gelir düzeyidir. (Gelir esnekliği)

Acemoğlu ve Pischke 2001 yılında yaptıkları araştırmada, bu faktör üzerine yoğulaşarak, aile gelir durumlarının zamana dayalı olarak değişikliklerini izlemiş ve gelir durumu ile üniversite kayıt oranları arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur. Gelir durumu artıkça, yüksek öğretim oranı da artış göstermiştir.

Aile gelir durum esnekliği yirmi yıllık bir zaman periyodunda yüzde on (%10) artış göstermiştir. Bu artışın üniversiteye devam etme oranını yüzde kırk (%40) artırdığı sonucuna ulaşmışlardır.

Bu sonuç kendi içerisinde sosyo-ekonomik düzeyin farklı olduğu bölgeler bazında da değişkenlik göstermiştir.

Eğitim yatırımının geri dönüşümü farklı gruplar üzerinde de değişkenlik göstermektedir. Dezavantajı çocuklara yapılan yatırımın getirisi yüksek iken, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan çocuklara yapılan yatırımın getirisi daha düşüktür. Ger iki grupta da getiri farklı oranlarda da olsa gerçekleşmektedir.

Cunha (2006) bütün bu durumları aşağıdaki grafikte özetlemiştir.